Verbinding binnen je gezin

De Praatstok – Hoe je meer verbinding krijgt binnen je gezin

Herken je dat? Dat je aan het einde van de dag eigenlijk niet goed weet wat er nou precies in de hoofden van je kinderen afspeelt? Omdat er te weinig tijd was om echt even met elkaar te kletsen of dat je kind het lastig vindt om uit zichzelf te vertellen wat hem/haar bezig houdt. 

Een mooie manier om meer openheid en verbinding binnen je gezin te creëren is de praatstok oftewel de ‘talking stick’. Dit gebruik komt uit de cultuur van de Indianen. Degene die de stok vasthoudt, mag spreken vanuit zijn hart. Wat je zegt hoeft niet van te voren bedacht te worden, je vertelt datgene wat er op dat moment in je opkomt. Belangrijk hierin is dat de anderen met aandacht, respect en zonder oordeel luisteren. En zonder de ander te onderbreken. 

Een fijn moment om de praatstok te gebruiken is tijdens het avondeten. Dan zit je veelal toch al met het hele gezin aan tafel. Iedereen komt dan aan de beurt, ook de ouders. Kinderen doen namelijk wat jij als ouder doet. Wanneer jij je kwetsbaar durft op te stellen, zullen je kinderen je hierin volgen. Vind je kind het lastig om uit zichzelf te praten, dan kan je hem/haar ook open vragen stellen. Bijvoorbeeld door te vragen wat vandaag heel leuk was of juist lastig, waar hij/zij trots op is, etc. 

Je kan zelf een praatstok maken. Op internet zijn er veel voorbeelden te vinden. Neem een mooie stok mee uit het bos of park en versier dit samen met verf, linten, kralen etc. Maar een steen, veer of een pollepel volstaan ook. 

Leg de lat vooral niet te hoog! Als je kind het even heel lastig vindt of echt geen zin heeft, probeer het dan de volgende dag weer. Wanneer je er te veel druk op gaat leggen, zal het alleen maar een averechts effect hebben. Ik spreek uit eigen ervaring ;). 

En vooral; Have fun & geniet van de dingen die je over elkaar te weten komt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *