Boomtekening

Symboliek in een boomtekening

Één van de methodieken die ik binnen mijn kindercoaching gebruik is therapeutisch tekenen. Voor kinderen kan het soms moeilijk zijn om woorden te geven aan wat er binnen in hen speelt. Met tekenen kunnen kinderen zich uiten en kunnen er dingen naar boven komen, die anders niet aan de oppervlakte waren gekomen. Zo kunnen er bijzondere wensen of conflictsituaties aan het licht komen. 

Naast dat ik kijk naar wat het kind heeft getekend, kijk ik ook hoe het kind tekent. Tekent het kind bijvoorbeeld heel geconcentreerd of is het kind erg afgeleid en wiebelig. Zoekt het kind de kleuren met zorg uit of pakt het de kleurtjes die voor het pakken liggen. De combinatie van wat en hoe het kind tekent geeft het beste beeld van het kind. 

Wanneer ik een kind coach laat ik hem/haar verschillende tekeningen maken; een boom-, huis-, gezin- of menstekening. In deze blog vertel ik je meer over de tekening van de boom.

De boomtekening

De boom weerspiegelt hoe het kind staat in de buitenwereld. Neemt het kind bijvoorbeeld veel of weinig ruimte in? Kan het kind zijn/haar grenzen aangeven? Kan het kind zichzelf zijn, hoe durft hij/zij zichzelf neer te zetten? Mijn ervaring is dat elk kind een andere tekening van een boom maakt. Jezelf goed afstemmen op het kind is dan ook heel belangrijk. Zo kan je het beste de signalen & symboliek in een tekening zien en herkennen. 

Maar waar let je dan op bij een boomtekening? In een tekening is vaak heel veel te zien. In deze blog licht ik 4 dingen uit waar je op kan letten bij een boomtekening.

  • De stam: De stam staat voor het lijf/gevoel van het kind. Hoe de stam is getekend kan veel zeggen over hoe stevig het kind in de wereld staat. Is het een stevige stam, recht/krom, dikke lijnen of juist dunne lijnen, staat het op de grond en zijn er wel of geen wortels getekend. 
  • De kruin: De kruin staat voor het hoofd/denken van het kind. De grote van de kruin kan aangeven of het kind meer vanuit het hoofd/denken leeft of meer vanuit zijn/haar lijf/gevoel. Hoe de kruin getekend wordt kan ook iets vertellen over de prikkelverwerking en de interactie met de buitenwereld. 

  • De plek waar de boom is getekend: Wanneer de boom bijvoorbeeld meer links op het papier staat getekend, dan kan dit betekenen dat het kind meer veiligheid voelt in het verleden. Staat de boom bijvoorbeeld meer rechts op het papier getekend, dan kan het zijn dat het kind meer toekomstgericht is.

  • De omgeving: Is er een omgeving getekend of staat de boom alleen? Juist ook de omgeving kan mooie signalen geven. Of er kunnen mooie symbolieken in weergegeven worden. 

Bovenstaande is nog maar een topje van de ijsberg. Er is namelijk nog veel meer wat een tekening kan vertellen. Zou je ook graag eens de tekening van je kind willen laten analyseren, dan ben je ook welkom voor een losse sessie therapeutisch tekenen. Tijdens deze sessie zal je kind 2 tekeningen maken, welke ik zal analyseren. De terugkoppeling zal dan online plaatsvinden. Heb je interesse? Klik dan hier om contact met mij op te nemen. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *