Activeren Parasympatisch Systeem

Tips bij overprikkeling

Overprikkeling, wat is dat nou eigenlijk? Een prikkel is een verandering in je omgeving (of in jezelf) die je onder andere waarneemt met je zintuigen. Als je kind teveel prikkels binnen krijgt, dan raakt zijn/haar zenuwstelsel ‘in paniek’. Dit kan zich uiten in overprikkeling; lichamelijk, emotioneel & cognitief. Voorbeelden van uiting van overprikkeling zijn: een woede uitbarsting, opeens heel verdrietig zijn, neiging om terug te trekken, starre houding aannemen,  slecht in slaap komen. 

Voordat ik je tips ga geven over wat je kan doen bij een overprikkeld kind, leg ik eerst iets uit over ons zenuwstelsel. Het zenuwstelsel bestaat uit het centrale zenuwstelsel (staat onder invloed van je wil, hiermee kan je bijvoorbeeld je spieren aansturen; bewegen) en het autonome zenuwstelsel (staat niet onder invloed van je wil; kan je slechts indirect beïnvloeden). 

Autonome zenuwstelsel

Het autonome zenuwstelsel regelt automatisch bijna alle onbewuste functies en processen in je lichaam, zoals je ademhaling, je hartslag, je bloeddruk, de energieproductie, de spijsvertering en de stofwisseling. Over dat soort functies hoef je niet na te denken. Het is een belangrijke spil in hoe ons lichaam spanning en stress reguleert en kent daarin twee modussen: de parasympatische (zorgt ervoor dat je lichaam tot rust komt en ontspant, zodat je lichaam kan herstellen) en de sympatische modus (stimuleert je lichaam tot actie en beweging). Na een periode van ‘aan staan’ (de sympatische modus) is het belangrijk om ook een periode van ‘uit’ staan in te lassen want alleen dan kan je  tot rust komen, verwerken en herstellen.

Activeren parasympatische systeem

Maar hoe activeer je het parasympatische systeem? Kijk welke activiteiten voor je kind zowel leuk als ontspannend zijn. Welke activiteiten dit zijn, verschilt per kind. Ik deel hieronder een aantal activiteiten die je kind (of die je samen met je kind) kan doen om te ontspannen, herstellen en te verwerken. 

  1. Ongestoord een boek of een strip lezen. Vaak is het voor overprikkelde kinderen fijn als ze een plekje hebben waar zij zich terug kunnen trekken. 
  2. Rustige muziek luisteren
  3. Ademhalingsoefeningen. Help je kind door de buik adem te halen. Een simpele activiteit is om je kind bellen te laten blazen met een bellenblaas. Hierdoor haalt je kind dieper adem en dat werkt ontspannend. 
  4. Tekenen en knutselen. Het is een mooie manier om te ontspannen en uitdrukking te geven aan wat er zich in je binnenste afspeelt.
  5. Aromatherapie. Kies voor essentiële oliën die rustgevend werken, zoals mandarijn, bergamot of ylang ylang. Via je reukorgaan krijgt je hypothalamus een seintje dat rust en veiligheid geeft. Vervolgens wordt dit seintje weer doorgegeven aan je zenuwstelsel waardoor je lichaam weet dat het mag ontspannen.
  6. Mediteren. Mediteren helpt je kind ontspannen, en de eigen energie bij zichzelf te houden. Op youtube en spotify kan je begeleide meditaties vinden. Je kan als ouder ook een meditatie verhaal voorlezen.
Balans

Uiteindelijk is het belangrijk een goede balans te creëren tussen je sympatische en parasympatisch zenuwstelsel. Wanneer je ‘onderprikkeld’  raakt kan er een  leeg en lusteloos gevoel ontstaan. Je innerlijk vuurtje is aan het doven en een bore-out ligt op de loer.  Het is net zo belangrijk om te zorgen dat je energie krijgt van hetgeen je op een dag doet, als dat het belangrijk is om voldoende te ontspannen. Het zijn twee verschillende behoeftes (die wel invloed hebben op elkaar).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *