Oxytocine

Wat is oxytocine & 3 tips om je oxytocine niveau te verhogen

Oxytocine is in 1909 ontdekt, toen de Britse farmacoloog Henry Dale bemerkte dat een stofje uit de hersenen van mensen weeën opwekte. Hij vernoemde het naar het Griekse woord voor ‘snelle geboorte’, waarna de stof decennialang slechts bekendheid genoot als zwangerschapshormoon, dat weeën en de toeschietreflex bij borstvoeding opwekte. In de jaren 70 werd duidelijk dat oxytocine meer was dan alleen een hormoon, het was ook een neurotransmitter. Het is een belangrijk stofje wat verantwoordelijk is voor een gevoel van intimiteit en verbondenheid & een gevoel van LIEFDE.

Maar hoe maak je dit stofje aan? Hieronder deel ik 3 manieren:

#1 Bewuste en/of liefdevolle aanraking
Je oxytocine niveau verhoogd van zowel een warme handdruk tot een spontane omhelzing. Kusjes, knuffels of een ontspannende massage. Een van de redenen waarom er binnen mijn coaching ook zoveel aandacht is voor dit stuk, oa in de vorm van massages.

#2 Lachen
Zowel glimlachen als hardop lachen verhoogd je oxytocine niveau. En het mooie is, wanneer jij lacht, zal dit aanstekelijk werken, waardoor niet alleen jouw oxytocine niveau verhoogd, maar ook die van de mensen om je heen.

#3 Muziek luisteren
Luister naar fijne (rustgevende) muziek, muziek waar jij blij van wordt. Of luister met het hele gezin en zing & dans me z’n allen mee. Dit helpt je nog meer met elkaar te verbinden.

Naast dat je er een goed gevoel van krijgt, is bewezen dat door het uitwisselen van liefde en aandacht ook het immuunsysteem geactiveerd wordt wat onze geestelijke en lichamelijke weerstand verhoogd.

Wat ga jij vandaag doen om je oxytocine niveau te verhogen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *